nosferatu

Här igen, för att göra ett förbannat Communication Audiovisual uppgift. 1 A4-sida pa spanska!! Men jag kirrar det, med lite spenska (?). Nej, skitsamma faktiskt. Jag gör det, sen sa är det klart. Idag hade jag ekonomi-prov, haha. Jag tror inte det gick sa bra, men jag svarade iallafall pa alla fragor förutom en. Sen igar hade vi filosofi-prov, och idag pa rasten sa läraren: Muy mal. Men jag hade tydligen prickat in nagra rätt, men jag tror att dom förstar att det inte gar. Jag är stolt bara att jag försöker göra dom.

Sen har jag fatt reda pa att alla svenskar som reser med Internationella Programkontoret ska ha en träff i Madrid den 16-18 November. Sa jag ska sända iväg ett mail till Cristina Pontis om hur? var? och när? Sen har jag kommit pa en grej att Sverige spelar mot Spanien (fotboll), sen 17 November, I MADRID! Kan det vara en överraskning mantro?

Nej, nu ska jag försöka skriva lite om Nosferatu pa spanska. Har jag tid kommer det en uppdatering om cirka en timme, eller tidigare om det blir stopp.


chirimoya

Blir en liten snabbis nu, for jag ska dra hem och umgas lite med dom tror jag.

I helgen var vi uppe i bergen och kollade pa deras vatten som dom dricker, dom har verkligen pyttelite vatten. Sen at vi deras motsvarighet till fattiga riddare, torrijas, och Maravillas plockade nagra underbara frukter som kallas Higo.

Imorgon har jag filisofi-prov, kommer ga sa kasst det bara gar, men jag gor ett forsok. Sen pa onsdag har jag ekonomi prov, samma sak dar. Och till nasta mandag ska jag ha skrivit en a4-sida! pa spanska om en stumfilm fran ar 1922, som vi sag pa spanska.
Tur att dom betyg jag far har inte ar viktiga for min framtid!

sueño

Ater en dag sa jag gar till internet och varken Matilde, Klara eller mamma och pappa ar inne.

Jag vet inte vad som har hant med mig, jag ar sjukt trott varje dag. Jag gar och lagger mig runt 10-halv 11 tiden varje dag, och gar upp vid 7, det ar lite mer an en halvtimmes mer somn en hemma i Sverige. Men sen nar jag kommer hem efter skolan ater vi, och sen vid 4 somnar jag och vaknar vid 6 igen. Jag hoppas verkligen det ar for att min hjarna gar pa hogvarv for att jag maste koncentera mig hela tiden.

Och idag hade vi prov i lengua, castellano (Spanska), jag sog! Det var olika former av verb, men inte dom vanliga preteritum, presens, imperfekt, utan det var sorter som Subjuntivo, pret. perf. comp. Ja, en massa former. Fast pa ekonomilektionen fick vi plugga till det provet, och da larde jag mig nagra former som Subjuntivo, pret. perf. comp. och jag fick nagra ratt pa provet. Lararen var imponerad!

Och imorgon vantar annu ett prov i lengua, castellano (Spanska), fast det vet jag inte om jag behover gora, jag vet inte ens vad det handlar om. Jag tror det ar hur dikter ar upplagda, men ar inte saker.

mëngjes

Blir en liten kort uppdatering, forsta helgen som spenderades i Cieza. Pa lordagkvallen gick vi till en cafe/disco-eller nat liknande, var trevligt. Fast lite frustrerande att jag inte kan prata, och inte forstar sa mycket. For nar det ar mycket ljud runt omkring ar det svart att forsta.

Sen tror jag att jag kommer fa tinnitus under vistelsen i Spanien, alla bara skriker, sa det tjuter i oronen.


14 års fängelse för barnvåldtäkt

14 års fängelse för barnvåldtäkt

En 50-årig man hade samlag med sin minderåriga dotter vid minst 150 tillfällen. Vid övergreppen drogade han dottern med sömnmedel upplöst i cider. På onsdagen fastställde Svea hovrätt tingsrättens dom på 14 års fängelse, skriver Upsala Nya Tidnings nätupplaga.

Även dotterns kamrat har drogats och utsatts för sexuella övergrepp. På den åtalspunkten skärps domen till grovt sexuellt övergrepp på barn.

Hovrätten skärper straffet på en annan åtalspunkt till grov våldtäkt på barn. Mannen ska även betala 51000 kronor till dottern och 275000 kronor till dotterns kamrat i skadestånd.

Hittade denna artikel nar jag nu satt och laste om Sverige nyheterna. Helt sjukt att det skiljer sa mycket pa straffen mellan overgreppen pa den minderariga dottern och hennes kompis, det ar ju fan varre, nej varre ska jag inte saga, men han valdtog dottern minst 150 ganger och kompisen iallafall inte lika manga ganger. Sen det ar ju hans dotter, dottern kommer ha valdigt svart att kunna lita pa nan, inte ens sin familj. Forhoppningsvis kan ju dotterns kompis ha lite fortroende iallfall for sin familj. HELT SJUKT ATT DET SKA VARA SA OLIKA!


bombas

Nu ar jag har igen. Idag har inte hant sa mycket, ska ha prov i filosofi den 30 oktober, men har inte fattat nagot. Jag har inte ens fatt dom papperena som dom ovriga eleverna har, men asch, jag ar faktiskt i spanien for att forst och framst lara mig spraket, och jag har inte varit har i tva veckor ens och dom forvantar sig att man ska kunna spraket.
Men jag gor framsteg faktiskt, eller jag tycker det iallafall. Jag lyckas klamma fram ratt form av verbet da och da, forr blev det alltid i tredje person.

Maravillas (mamman) ger mig choklad, typ lyxchoklad, Bombas kallades dom. Hon kan inte ata dom for hennes glukos stiger upp till taket, Nuria gillar inte choklad, sa det blir Antonio (pappan) och jag som mumsar i oss det.
Sen maste jag sla ett till slag for maten har, for jag verkligen alskar den!


image146

Just nu haller vi pa med det har pa mattelektionerna, tydligen kallas det ekvationer. Men det ar sa att jag har lart mig att nar man haller pa med ekvationer galler regeln: - Byt sida, byt tecken. Men det funkar inte.

Dagens spanska ord att lara sig: Beca (stipendium)

la tierra de melocòton

Nu har jag varit lite dalig pa att uppdatera, men allt har varit sa nytt och i helgen sa var vi i Granada utan tillgang till internet. Men det flyter pa som vanligt har, kanner mig ratt sa hemma faktiskt, jag hittar iallafall till biblioteket dar jag far tag pa en dator med internet.

Jag borjar aven forsta mer, nastan allt nar dom pratar riktigt sakta. Men sen forstar jag ekonomin, det maste vara tack vare att jag hade det i ungefar 1 och en halv manad innan jag akte.

I helgen var vi i Granada, en mycket vacker stad. Dom visade mig runt pa alla sevarda saker, och vi at churros med choklad till frukost pa lordagen. Vilket maste testas av alla!

Nej, nu ar det dags att bege sig tillbaka till huset. Har ju min kurs "Spanska for utlanningar".

hola

Annie kom införbi pa lite tarta innan jag begav mig iväg till flygplatsen. Tror ni att när vi aker ivág spelas "Om du lämnade mig nu" med LW, och sen vinner jag pa min tialott när jag köper den. Resan och allt gick bra och Janne och Kitte hämtade mig pa flygplatsen. Lite guidning av staden, och ett besök i deras Coop Forum affär och sen var vi hemma hos dom. Robert och Jenny kom dit pa mat, och det var nog första gangen jag ätit ärtsoppa, jag har aldrig trott att det skulle kunna vara gott. Men en trevlig kväll tillsammans med dom iallafall.

Nästa dag blev det att ga upp tidigt för att göra sig iordning för flygresan, resorna gick bra och jag träffade rektorn, modern och dottern i familjen pa flygplatsen i Alicante. Men sen förstod vi inte sa mycket av varandra. Fick en liten rundtur i staden av dottern och hennes kompis.

Idag var första dagen i skolan, i början förstod jag nästan ingenting, men jag känner att jag maste ha lärt mig nagonting för mitt huvud är typ hur tungt som helst av alla nya ord (nuevas palabras).
Ett ord som jag inte har glömt är "satisfecha" (mätt).

jag skulle fastna i min ensamhet igen, om du lämnade mig nu

Imorgon bär det av, 16.14 går planet till Bromma, och där hämtar Janne och Kitte mig. Sen bor jag där över natten och 8.10 går planet mot Madrid, sen en väntan på två timmar, och sen fortsätter jag mot Alicante och mitt hem för 9 månader framåt.

Men jag har lite problem med min resväska, den väger alldeles för mycket. Utan några saker i, väger självaste väskan 4,5 kg! Jäkla väska, och nu har jag 1,5 kg övervikt på stora bagaget, och 0,5 på lilla bagaget. Men jag har halva morgondagen att packa, så det löser sig nog.

RSS 2.0